16 Eylül, 2010

BOSNALI BİR KIZIN HAYAT ÖYKÜSÜ / LEYLA

Yakın tarihte Sırp vahşetine ışık tutan bir kitap. Leyla Bosnalı küçük bir kızken, Sırplar tarafından esir alınıyor ve yıllarca tecavüz kamplarında akla gelmeyecek eziyet, işkence görüyor. Daha sonra kurtulup Ratko isimli bir Sırpla evleniyor, çocuğu oluyor, ailesini buluyor ama; gördüğü işkencelerden bir türlü kurtulamayıp, insanlara olan güvenini, sevgisini kaybediyor. Bir klinikte gördüğü tedavi onu biraz hayata bağlasa da, ruh sağlığının düzelmesi bir hayli uzun bir zaman alıyor. Yakın tarih ve Balkanlar güzel anlatılmış, hikaye çok etkileyici, gerçek hayat olması tüylerinizi diken diken ediyor ve okurken ürperiyorsunuz. Kitapta beni sarmayan tek şey yazım dili oldu. Her şey günlük gibi oldu, bitti, gördü, geldi,....gibi ifadelerle öyküleştirilmeden anlatılmış. Ama konu çok etkileyici ve güzel. Banakalırsa okuyun derim. İnsan aklı bazen işkencenin boyutunu anlamadığı gibi, bunlar insan olabilir mi? diye düşündüm hep.




BOSNALI BİR KIZIN YÜREĞİNİZİ BURKACAK VE TÜYLERİNİZİ ÜRPERTECEK GERÇEK HAYAT ÖYKÜSÜ
Bosnalı Leyla büyük bir kâbusu atlatmıştı: Bosna’daki toplama kampında geçirdiği iki yılı. Binlerce kadının travma geçirmesine neden olan savaşın karanlık ve baskıcı yüzünü anlatan bir kadın... Onun isyankâr öyküsü ve acıyla dolu dokunaklı kaderi...

“Bu kitabın kapağını açmadan önce, cehenneme açılan bir kapının eşiğinde olduğunuzu bilmelisiniz. İnsan denilen yaratığın bütün kötülüklerini sergiye çıkarttığı bir coğrafyaya, Balkanlara adım atacaksınız… Kadınların beden ve ruhlarının nasıl lime lime edildiğini okurken “insan uygarlığı” denilen barbarlıktan kaçıp, en vahşi hayvanların şefkatli uygarlığına sığınmak isteyeceksiniz.”
-Sydsvenska Dagbladet.

Bu kadar acı ve yürek burkucu bir kitap okumadım. Ağlayarak elimden bıraktığım kitaba her seferinde geri döndüm. Korkunç bir öyküydü. Bir zamanlar basın organlarında Yugoslavya’nın adıyla birlikte duyduğum ‘etnik temizlik’, ‘toplama kampı’, ‘toplu tecavüz’ gibi sözcüklerin ne anlattığını bu kitapla anladım.
-Allt om Böcker


Balkanlarda neler olup bittiğini anlatan sarsıcı bir kitap. Leyla kendisinin ve başka kadınların yaşadıkları cehennemi haykırıyor... Bu kitabı sonuna kadar okuyup bitirmeden duramıyorsunuz.
-Svenska Dagbladet

Eğer yetkim olsa her okula insanlık dersi diye bir ders koyar ve bu kitabı herkesin okumasını zorunlu kılardım.
-Dagens Nyheter

8 yorum:

mutfakcini dedi ki...

Bu kitabı okumadım.Ama benzerlerini okudum.İnsan sıfatıyla yaşayanları nefretle gördüm..Bunu da not aldım,okunacaklar listemde ;) Sevgiler canım.

YETENEK-SİZİN dedi ki...

bu kitabı çok merak ediyorum en kısa zamanda bende okumayı istiyorum ama yüreğim dayanırmı emin değilim

MAVİ TUTKU dedi ki...

Özetinize göre oldukça çarpıcı bir öykü olduğu anlaşılıyor.

Bosna deyince içimi tuhaf bir burukluk kaplıyor.
Avrupanın göbeğinde izin verilenleri ne kadar çabuk unuttuk.

bir dilim bir tutam dedi ki...

Adasim güzel yorumun icin tesekkürler.

Adsız dedi ki...

Awesome blog, I had not come across banakalirsa.blogspot.com previously during my searches!
Carry on the fantastic work!

Adsız dedi ki...

Kitabi okudum ve cok etkilendim. Okurken herseferinde tüylerim diken diken oldu icim ürperti ve cok agladim böyle kötü insanlarin hala yasadigini aklim almiyor. Kitabi herkesin okumasini kesinlikle tavsiye ederim cok etkileyici bir kitap. Kitabi bitirdikten sonra bile etkisi kaldi bende.

Adsız dedi ki...

Wow all I can say is that you are a great writer! Where can I contact you if I want to hire you?

Unknown dedi ki...

geçtiğimiz yaz okudum,çok etkilenmiştim hala okumayan varsa hemen okusunlar.şimdi moskof cariye HÜRREM'i okuyorum,sonrasında serinin diğer kitapları ile devam edeceğim.sevgilerimle.