24 Mayıs, 2011

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI



Zeytinyağlı dolma annemin güzel yaptığı yemekler arasında en güzel olanlardan sadece bir tanesidir. Zeytinyağlı dolma yapmayı annemden öğrendim denilebilir ama; evlendikten sonra öğrenmem, ilk yapışımda eksik öğrendiğim için tam bir komediye dönmüştü. Telefon ile konuştuk, nasıl yapılacağını anlattı bana, bir heves bütün ince detayları not ettim, bir tek şey hariç su konulması gerektiğini o söylemedi ve ben de tahmin edemedim. Kimileri çiğden yapıp, adını "yalancı dolma" koysalar da anne usulü kavrularak yapılandır. Bolca soğan ayıklanır, küçük küçük doğranır, tencereye soğan (irice 5-6 adet) , zeytinyağı yine bolca (soğanın üstüne çıkacak kadar) ve 1 tatlı kaşığı toş şeker ilave edilir çok değil 1-2 dakika çevrilip ayıklanmış ve yıkanmış pirinç (1 kilo biberden yapacaksanız 3 bardak , yarım kilo için 1,5 bardak ki benim genel ölçüm budur) ilave edilip kavurulur. İstiyor iseniz bu aşamada dolmalık fıstık ekleyebilirsiniz. Bir miktar kavurduktan sonra 3 bardak pirinç için 2 bardak su (benim ilk yapışımda unuttuğum :) ) eklenir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Sonra ağzı açılınca, karabiber, tarçın, doğranmış 1/2 demet maydonoz ve bolca kuru nane ve tuz eklenip karıştırılır biraz kendine gelmesi beklenir. Biberleri doldurup, 1 bardak kadar su ilavesi ile düdüklüde 15 dk. pişiriyorum ben. Bakmayın uzun, uzun hem de ölçülü gibi anlattığıma, özellikle annem, onun kadar olmamakla birlikte çoğu şeyde ben ölçüsüz yapıyoruz bir çok şeyi. Uzun uzun anlattım ama inanın yapması, yazmasından daha kolay. Deneyin banakalırsa...


Malzemeler

1 Kilo dolmalık biber

5-6 adet irice soğan

1/2 demet maydonoz

dolmalık fıstık ve istenirse kuş üzümü

tarçın, kuru nane, tuz

1 tatlı kaşığı toş şeker

3 bardak pirinç

10 yorum:

  1. anne tarifleride başka olur canım.annene katılıyorum kavurma konusunda.bende hep kavururum.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. En sevdiğim yaz yemeğidir. Her Altınoluk'a gidişimizde annem bahçeen körpecik biberleri toplar ve bizim için yapar. Tabaktan yediğimi de hatırlamam, gelip geçerken atarım ağzıma yağlı yağlı.
    Bak yine canım istedi...

    YanıtlaSil
  3. Hiç hayır diyemediğim bir zeytinyağlı.Ellerinize sağlık.Şimdi olsaydı yerdim :)

    Sevgiler;

    YanıtlaSil
  4. Yanınada cacık la nasıl güzel olur.
    Ellerine sağlık canım.
    Çok severim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. taze biberin pişerken bile kokusu bir başka ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Fırınlayıncada nefisss oluyor vallahi. Bir dene istersen .Ellerine sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ağzım sulandı :) öyle severim öyle severim kiiii..ekşili ekşili :) ellerine sağlık afiyetler olsun canım

    YanıtlaSil
  8. Çook severim. Olsa da yesem dedim:).
    Ellerine sağlık..
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  9. Benim de ilk Icli Köfte denemem cok komikti,anne yemekleri bir baska güzel olur.
    Ellerinize saglik,annenize de selamlar
    Sevgiyle ve dostca kalin

    YanıtlaSil
  10. Sana da iyi haftalar sevgili Serap!
    (Biber dolmasına da bayılırım. Şöyle ipek gibi tarla biberleri çıksın da alıp yapayım istiyorum.)

    YanıtlaSil