31 Ağustos, 2010

ELİF ŞAFAK / AŞK


Güzel bir kitaptı doğrusu. Tatilde başlanılıp ancak bitirilebildi. Mevlana ve Şems’in birbirlerinin aynası olması, birinin eksiğini diğerinin tamamlaması, ayrı dil ve ayrı gönülden aynı yöne bakan aşkları, Ella ve A.Z.Zahara’nın birbirlerinin yüzlerini dahi görmeden sözler ile aralarında kuvvetlenen aşk ve tasavvuf felsefesi, Sufi geleneği ve kurgu olduğu bilinmesine rağmen insanı etkileyen 40 kural. İyi zaman geçirmek, keyifli bir kitap okumak, Mesnevi’yi merak etmek, Mevlana’ya bir kez daha hayran kalmak ve öğretilerinin bu kadar büyük hızla nasıl yayıldığını anlamak, bir çırpıda okuyuvermek için güzel bir kitap doğrusu. Tavsiye olunur. Fazla söze ne hacet zaten çok satanlar listesine girmiş bir kitap. Geçmiş ve gelecek öyle güzel harmanlanmış ki, kah 1200’lere kah 2000’lere gidip geliyorsunuz. Banakalirsa okuyun derim. Hem dünyevi, hem ruhani aşk, …..

Ya ortasındasındır AŞK'ın merkezinde; ya da dışındasındır, hasretinde..

Ella Rubinntain (40) Amerikalı bir ev kadınıdır. Tipik burjuva değerlerinin hâkim olduğu oldukça varlıklı bir ailesi, düzenli ve görünüşte 'sorunsuz' bir evliliği vardır. Üç çocuğunu da büyüttükten sonra bir yayınevinde editör-asistanı olarak iş bulur; görevi A. Z. Zahara adlı tanınmamış bir yazarın tasavvuf felsefesini konu alan tarihi romanını değerlendirmektir.

Ancak hayatının kritik bir döneminde eline aldığı bu kitap, hiç beklemediği bir şekilde Ella'yı derinden sarsacak, dünyevi aşkı keşfetmek adına zorlu ve tehlikeli bir yolculuğa çıkmasına neden olacaktır.

Hayatlarımızın durgun gölünü dalgalandıran taş misali, yüzleşmek zorunda olduğumuz sıkıntılar, acılar… ve aşkın peşinde kat etmek zorunda olduğumuz zorlu yollar, ödediğimiz bedeller…
Aşk… kitap içinde bir kitap, hayatın anlamı peşinde bir aşk macerası…
Aşk… Elif Şafak'tan arayışa, gerçeğe ve keşfetmeye dair bir roman.

2 yorum:

Tijen dedi ki...

Vallahi elimde öyle güzel bir kitap var ki şu anda geceleri bırakıp uykuya dalmak gelmiyor içimden...

nesrin dedi ki...

Benim de cok sevdigim bir kitap oldu. Sevgiler...