11 Mayıs, 2012

EKMEK YAPMA MAKİNESİ VE ANNELER GÜNÜ

 İlk yaptığımız zeytinli ekmekler


Biri iki senedir “Ekmek Yapma Makinesi” almak gibi bir hevesim vardı ama; emekliliğe ertelemeye, geniş zamanlarda (umarım) koşturmacasız, keyifli aktiviteler hayallerimin arasında biraz daha beklemeye almıştım. Eşim almış geçenlerde, bana beklenmedik bir sürpriz yaptı. Şimdiye kadar üç defa ekmek yaptık ve bence ilki başarısız, içi çok sıkı ve kabarmamış bir ekmekti. Sanıyorum hatamız Tam buğday ununu hiç normal un eklemeden yapmakta oldu. Hamur çok yoğun olduğu için makine hamuru karıştıramadı ve ekmek hiç güzel bir hamur kıvamında olamadan, pişmek zorunda kaldı. Eşim ve kızım tadını kötü bulmadılar ama, benim için hayal kırıklığıydı. Tadı kötü değilse bile, görüntü beklentilerimi karşılayamadı. İkinci denememiz akşam geç saatlerde oldu ve hamur ilk başta alıştığımız hamurlar gibi görünüyordu (poğaça hamuru gibi) benim uyuyakalmam ile ekmek biraz fazla kabarıp makinadan kaçmaya kalkınca eşim müdahale edip bir hayli uğraşmak zorunda kalmış olsa da, gerçekten çok iyi kabarmış, iç dokusu ekmek gibi, muhteşem görüntüsü olan nefiss bir şeydi. Bu arada tarif olarak hep Arçelik marka olan makinemizin tariflerini denedik. İlkinde tam bağday unu ile, ikincisinde kepek un ile, üçüncüsünde tam buğday+kepek un ile yaptık. İnternetteki araştırmalarım sonucu http://ekmeksanati.com’un çok faydalı ve yararlı bilgileri olduğunu gördüm. Şimdilik standart ekmek tarifleri yapıyor olsak da, ben çeşit çeşit ekmek yapma hayali ile her gün yeni bir şey öğrenip, her gün değişik bir bilgi okuyorum. Öğrendiğim en önemli şey ise hamurun kıvamını önce göz ile tamam diye takip etmek, cıvık ise un, koyu ise su eklemek. Diğer tüm bilgiler yukardaki adreste çok detaylı olduğu için bunca gevezelikten sonra, bir de tarif yazmayacağım. Katkısız, sağlıklı, hijyenik ekmekler yapma derdi bir yana, henüz eşimden bana tam olarak fırsat kalmasa da, yaptığınız her şeyde olduğu gibi banakalirsa keyif alacaksanız en kısa zamanda siz de ekmek makinası, yoğurt makinası, türk kahvesi makinesi gibi sizi mutlu edecek bir alet alın. Pazar günü anneler günü, birilerinin size hediye almasına gerek yok, tabii ki bu çok mutlu eder anneleri ama, siz kendi kendinize de kendinize hediye alma keyfini yaşayabilirsiniz. Anneler gününüz kutlu, mutlu ve çocuklarınız ile olsun.

İkinci yaptığımız kepek un+normal unlu ekmek







 Ve en son yaptığımız kepek un+tam buğday unlu ekmek



8 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

ekmek çok güzel olmuş pamuk gibi.ellerine sağlık canım.afiyet bal olsun.sevgiler.

Unknown dedi ki...

Serap'cım 40fırınekmek.com'u öneri
rim harika bir site sevgiler.

durutarifler dedi ki...

Ekmek yapmak nasıl da bir zevk değil mi?
Ellerine sağlık arkadaşım
Sevgiler

jewel dedi ki...

benim son yaptığım ve taşan ekmeğim de aynı senin ikinciye benziyordu:) ortak yanı ikisi de gece yapıldı acaba bundan olabilir mi?:)

Unknown dedi ki...

Canım ben uzum zaman önce almıştım ekmek ve sürekli olmasada arada yapıyorum ve o miss gibi ekmek kokusuyla uyanmak gibi yok..:)))
Güle,güle iyi günlerde kullan canım..
Ellerine sağlık.

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Merhabalar,
Güle güle kullanman dileklerimle.
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

OOOOFFF CANIM TEREYAĞIMI ALDIM GELDİM
MMM ELLERİNE SAĞLIK
:)

zeymurancafe dedi ki...

ekmek cok guzel olmus afıyeler olsun