27 Ocak, 2010

PORTAKALLI KEREVİZ




Uzmanlar “Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor. Kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyorlar. Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: "Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor." diyorlar ama; nedense evlerde ya çok sevilmediği, ya da bilinmediği için pek pişirilmiyor. Bizim evde de açıkçası hem ben hem de diğer aile üyeleri tarafından çok sevilen bir yemek değildi. Bir arkadaşımın annesinden aşağıda ki usulde pişirilmesini keşfedip yiyene kadar. Portakal suyu, havuç, patates, bezelye ilavesi hem normal kereviz tadını biraz kırıyor, hem görüntüsü renkli bir yemek olmasını sağlıyor. Kereviz sevmeyenler banakalırsa bir de böyle deneyin derim.

Malzemeler

2 orta boy kereviz
2 adet havuç
2 adet orta boy patates
2 avuç kadar bezelye
1 orta boy soğan
2 çorba kaşığı sızma yağ
1 portakal suyu
2 tatlı kaşığı toz şeker, tuz

Soğanları piyazlık doğrayıp sızma yağ ile kavurun (ben zeytinyağlı yemeklerde soğanları kavururken mutlaka 2 tatlı kaşığı kadar şeker ilave ediyorum). Havuçları yuvarlak doğrayın ve kerevizleri küp küp doğrayıp kararmamaları için limonlu suya atın hemen. Kavrulan soğanların içine kereviz, havuç ve bezelyeleri ve aldığınız kerevizin üstünde var ise doğranmış kereviz yapraklarını da katıp karıştırın ve 1 portakal suyunu, tuzu, ekleyip ½ çay bardağı kerevizleri beklettiğimiz limonlu sudan da ekleyip pişirin.

1 yorum:

jewel dedi ki...

Geçen hafta ben de yapmıştım, kerevizleri doğrarken kokusu mutfağı sardı, baktım bizim kedi de yalanmaya başladı, piştikten sonra denemek için ona da verdim, bir çırpıda bitirdi kerevizleri:)