04 Ekim, 2011

BAŞAMEL SOSLU TAVUK





Bu sos ile yapılan tüm yemekleri ben ve Allahtan evdekiler çok severek yiyoruz. Fırında makarnadan, tavuğa, karnıbahardan, lazanyaya çok amaçlı kullanılabilen yapımı kolay ancak; yapamayacaklar için hiç denemediğim halde hazırının da olduğunu bildiğim bir sos. Yıllardır sosu sıkça yapmam nedeni ile artık bir hayli tecrübe sahibi oldum. Yaparken biraz yağı bol tutup, direk el mikseri ile unu kavurur ve sütü yavaşça ekleyerek kıvam bulursanız hiç topaklanma olmuyor. Aslında göz kararı yaptığım soslardan biri ama; aşağı yukarı tarif vermeye çalışacağım. Kimileri tarafından çok sevilen, kimileri tarafından ise hiç sevilmeyen bu sosu ve bu sos ile yapılan yemekleri banakalırsa deneyin derim.


Başemal sos


3 yemek kaşığı sıvıyağ

3 yemek kaşığı un

3 bardak kadar süt


Un ile yağ kavrulur ve süt ilavesi ile karıştırılarak pişirilir. Koyu bir sos kıvamına gelene kadar karıştırılmaya devam edilir. Piştiğinde üstüne karabiber ve tuz ilave edilir. Önceleri 1 yumurta ekleyip (hafif ılıdığında) çırpıyordum ama artık yumurta ilave etmiyorum.


1 Tavuk göğsü haşlarınır ve küçük küpler halinde doğranır. 3 Adet patates küp küp doğranıp kızartılır ve tavuklar ile yuvarlak borcama alınır. Üstüne 1 avuç içi kadar haşlanmış bezelye ilave edilip karıştırılır. Bu malzemenin üstüne başamel sos dökülüp fırında üzeride hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Sonrası malum, afiyetle yenilir.

11 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

tavuk ve kaşar peyniri bir arada yenmezmi canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

muko dedi ki...

ellerine sağlık kim hayır diyebilirki bu lezzete

sevgiler

Unknown dedi ki...

Bende o çok sevenlerdenim.
Nasılda güzel kızarmış böyle..:))
nefiss görünüyor canım..
Elleirne sağlık.
Öpüyorum.

Unknown dedi ki...

ellerinize sağlık nefis görünüyor
izmir den sevgiler

hunerlieller dedi ki...

SEVGİLİ ARKADAŞIM; 6 Ekim /26 Ekim 2011 Tarihleri arasında arası yapılacak olan PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE Tüm blog ve sitesi olan arkadaşlarım davetlidir.http://hunerlieller.net sitemden yada hunerli_eller@hotmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz Etkinlik porselendemlik tarafından düzenlenmiştir ...TEŞEKKÜRLER...

Disalce dedi ki...

ellerine sağlık...denenmesi yapılması gereken bir tarif..nefis görünüyor...:)

mandalincikmazi dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım nefis görünüyor afiyetler olsun..
Blogu çok boşlamışsın hadi artık bi atılım bekliyoruz :))
Sevgiler....

Şirince Tatlar dedi ki...

çok severim bayılırım hatta..nefis görünüyor ellerine sağlık..bu blog başlığını ve resmi nasıl yaptın canım yaa bilgilendirirmsn beni? öpüyorum banada beklerim.

Şirince Tatlar dedi ki...

teşk ederim serapcım beni bilgilendirdiğin için..bir arkadaşta ben bulsam öyle valla..:(( görüşmek üzere:)

Tijen dedi ki...

Serap'cıııım,
Çoook güzel bir hafta diliyorum! Ellerine sağlık.

Egeden Tarifler dedi ki...

Beşamel sos birçok şeye yakışıyor gerçekten, nefis görünüyor elinize sağlık.