01 Eylül, 2009

MİTOLOJİK HİKAYELER ve NAR



Mitolojiyi severmisiniz? Ya da mitolojik hikayeler dinlemek hoşunuza gider mi? Ben hem okumayı hem de dinlemeyi severim hikayenin arkasından gelen gerçek bilgiyi de. Sanki böyle okuduğum zaman anlatılmak istenen bilgi çok daha kıymetli, çok daha gerçek gibi gelir. Daha önce bir sitede yazı yazıp sizinle hayatı paylaşmaktan habersizken bile zaman zaman bu hikayeleri çeker biriktirirdim. Ara ara bu hikayelerden yazmaya çalışacağım bana kalirsa içlerinde çok güzel bilgiler, güzel hazineler var.

NAR

Hem şifa dolu, hem de bereket simgesi

Mitolojiye göre,

Genç kız babası tarafından tacize maruz kalmaktadır. Bu durumdan bıkan kız kaçıp ölen annesinin mezarı başına gider ve orada intihar eder. Kızın amacı sonsuza kadar saf ve temiz kalabilmektir. Tanrılar, saf ve temiz kalmak için canını veren bu kızın kanından bir ağaç yaratırlar. İşte bu ağaç nar ağacıdır. Kızını taciz eden babaya tanrılar tarafından verilen ceza ise çaylağa dönmektir. Derler ki, çaylağın asla nar ağacına konmama sebebi de budur.

Nar Yunanca da “side” demektir ve Antalya yakınlarındaki antik kente adı da Anadolu’da yaşayan bir kahramanın kızının adından esinlenerek verilmiştir.

Çin de dahil olmak üzere, pek çok kültürde doğurganlığın ve bereketin simgesidir nar. Mezopotamya’da bir erkek aşık olduğu kadının kendisini arzulaması için bir dua eder ve bu duanın içinde nar meyvesi de vardır. Bazı kültürlerdeyse evlenmek üzere olan çiftlere ikiye bölünmüş nar resmi hediye etmek adettir çünkü bu, evliliğin başarılı olması için yapılan iyi bir dilektir.

Narın anavatanı Akdenizdir ama hemen hemen bütün Avrupa’da yaygın olarak yetiştirilir. Çünkü Araplar tarafından İspanya’ya, oradan da bütün Avrupa’ya yayılmıştır. İspanyolca nar granada demektir.

Bereketin simgesi olan nar hepimizin artık bildiği gibi müthiş bir antioksidan kaynağıdır. Düzenli olarak nar suyu içmek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Narın içinde barındırdığı antioksidanlar kanseri önleyici etki yapar. Nar aynı zamanda kalp ve damar sağlığı açısından da önemli bir meyvedir. Narın sadece meyvesi değil çekirdeği ve yaprağı da çok faydalıdır. Nar aynı zamanda C vitamini, potasyum ve demir yönünden zengin bir meyvedir. Nar, çarpıntıya iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir.
***Unutmadan Nar soyması zor bir meyve olduğu için, bazen insanların sevmelerine rağmen almadıklarını her yerin battığını duymuştum. Bir de içi su dolu bir kapta ayıklamayı deneyin isterseniz.

2 yorum:

jewel dedi ki...

Narın bereket simgesi olduğunu duymuştum... Geçen yılbaşında arkadaşım saat 12 de kapının önünde nar kestirmişti, yeni yılda bereket getirsin diye...

Narsistanbul dedi ki...

NAR Osmanlıda da bereketin simgesiydi...Benim adım da NAr'sistanbul...Amblemim NAR, en sevdiğim meyve NAR, en sevdiğim figür NAr...:)