04 Ekim, 2010

ÖNEMLİ / GERİ DÖNÜŞÜM




Geri dönüşüm kampanyasının Ülkemiz bütçesine, doğayı korumaya, çocuklarımıza bilinçli tüketici ve iyi, sorumlu bir yurttaş olmayı öğretmeye, enerji tasarrufuna katkılarını sanıyorum hepimiz az çok biliyoruzdur. Yaklaşık 2 yıldır bıkmadan usanmadan, tek bir kapak, küçük bir kağıt parçası demeden geri dönüşüme uygun olan atıkları mutfak balkonunda biriktiriyorum. Ve inanın tahmin edemeyeceğiniz kadar çok atığın biriktiğini, günlük çöpümün neredeyse boş kaldığını, bir hafta içinde torbalar dolusu atık biriktirdiğimi söyleyebilirim. Ne yazık ki yaklaşık iki haftadır atık kumbarasının kalktığını fark ettiğimiz için biriktirdiğimiz atıkları araba ile yol üstündeki başka bir kumbaraya atıyoruz. Dün Çankaya Belediyesine telefon ettiğimde aldığım cevap hiç beklemediğim bir cevaptı. “Atık kumbarasına, normal çöpte atıldığı için” kaldırılmış. Biriktirip telefon edersem gelip evden alabilirlermiş. Nasıl üzüldüm anlatamam size. Biz bilinçlenmek bir tarafa yapılan hizmetlere de zarar veriyoruz. Oturduğumuz semtin iyi bir semt olması daha üzücü mü? değil mi? bilemedim. Eğitimin insanları bilinçlendirdiği düşünülür ama bir arkadaşımın babasından öğrendiğim “Eğitim cehaleti alır, eşeklik baki kalır” sözü geldi aklıma. Ben Nazım’ın şiirindeki gibi “Bu Memleket Bizim” diye biriktirmeye devam edeceğim. Belediyenin başka bir güzel uygulamasını da aşağıda yazdım. Hem Geri Dönüşüm, hem de kullanılmış, kıyafetleri, eşyaları toplamak, ikisi de güzel uygulamalar ve keşke bütün belediyelere hatta yurt geneline yayılıp, zorunlu hale gelse. Keşke kimse geri dönüşümü olacak atığı, normal çöpe atamasa dahi. Hatta atanlar bir şekilde cezalandırılsa. Lütfen banakalırsa faydamız olmayacak ise bile zarar vermeyelim.

BU MEMLEKET BİZİM..

dört nala gelip uzak asya'dan
akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan
bu memleket bizim

bilekler kan içinde
dişler kenetli
ayaklar çıplak
ve ipek bir halıya benzeyen toprak
bu cehennem, bu cennet bizim

kapansın el kapıları
bir daha açılmasın
yok edin insanın insana kulluğunu
bu davet bizim

yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine
bu hasret bizim

NAZIM HİKMET


Çankaya Belediyesi Toplumsal Dayanışma Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.
Çankaya Belediyesi
Toplumsal Dayanışma Merkezi


2.el kıyafetler ,yıkanmış , ütülenmiş ve paketlenmiş şekilde teslim edilirse mutlu oluruz.
Çocuk/bebek kıyafetleri ve oyuncakları , bebek arabası v.b lerinin ayrı paketlenmesini öneririz.
Eşya ve ikinci el kıyafetlerinizi 1 hafta içerisinde evden , araçla alıyoruz..
(ankara dışı kıyafet yardımlarını kargoya verebilirsiniz. )
Alo TODAM: 4310079 / 1235
Adres: Mithatpaşa Caddesi No:52 Kızılay-Ankara
Bu Mesaji “elden ele” ulaştırırsanız çoğalırız…

NOT:Çankaya Belediyesi Toplumsal Dayanışma Merkezleri Çankaya'da 20 mahallede yaptığı çalışmalarla Sağlıklı Kentler Birliği tarafından 2010 yılı sosyal sorumluluk alanında en iyi uygulama ödülünü layık görülmüştür.

Tezcan Karakuş Candan,Mimar

Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Yardımcısı
Toplumsal Dayanışma Merkezleri Sorumlusu

1 yorum:

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Epeydir bu konuda yazmak istiyorum,bir türlü elim gitmedi.Çöpleri ayrıştırmak ne kadar kolay.Bir süre sonra zevkle yapıyor insan.Üstelik dönüştürülebilir çöpler bozulup kokmuyor.''Evde çöp biriktirilir mi!'' diyenler geri dönüşümün ne olduğunu tam olarak kavrayamayanlar zannederim.
Duyarlı davranmanız ne kadar güzel.