16 Mayıs, 2011

KARACİĞER DOSTU ENGİNAR


Karaciğer dostu Enginar

Bugünlerde taze olarak tüketebileceğimiz enginar besin içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir.Faydaları saymak ile bitmez diyorlar ama aşağıdaki bilgiler sanıyorum neden tüketmemiz gerektiği için bizi ikna etmeye yeter. Bizim evde de açıkçası yılda 1-2 kezden fazla tüketilmez. Bir-iki kez tazesi, bir-iki kez dondurucudan çıkartılanı. İkisini de aynı usul pişiriyorum. Enginar pişirme çeşitleri konusunda çok da bilgi sabihi olduğum söylenemez. Bir kaç çeşidini yemeyi denedikten sonra, bu olabilir dediğim çeşidi. Tarif Emine Beder'in tarifi. Gerçekten güzel ve şık bir yemek. Banakalırsa henüz bu şekilde pişirmediyseniz siz de deneyin derim.




SEBZELİ ENGİNAR (Emine BEDER)
Malzemeler:
5 iri boy enginar(temizlenmiş)
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
100 gr bezelye
½ demet dereotu
¾ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un(tepeleme)
½ limon suyu
½ limon suyu(yemeğin içine)
½ çorba kaşığı şeker
Tuz
Yapılışı:
1) Temizlenmiş enginarları ½ limon suyu ilave edilmiş suda bekletelim.
2) Tencereye zeytinyağını alalım. Küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene dek kavuralım.
3) Tavla zarı iriliğinde doğranmış havucu ekleyip 1 dk daha kavuralım.
4 Aynı irilikte doğranmış patatesi ekleyerek yarım dk daha kavurmaya devam edelim.
5) Tencereye enginarları, limon suyunu, 2,5 su bardağı sıcak suyu, bezelyeleri ve şekeri de ekleyerek ağır ateşte sebzeler yumuşayana dek pişirelim.
6) Tencereyi ateşten almadan 10 dk önce tuzunu ayarlayalım.
7) Unu, ½ kahve fincanı su ile ezerek ekleyelim.
8) 5 dk sonra tencereyi ateşten alalım.
9) Enginarları delikli kepçe ile tencereden alıp servis tabağına yerleştirelim.
10) Sebzeleri de delikli kepçe ile alıp içine kıyılmış dereotu serperek karıştıralım.
11) Enginarların göbeklerine sebzeleri doldurup tencerede kalan sosu enginarların üzerine gezdirelim. Limon dilimleri ile birlikte soğuk servis yapalım.





Gelelim Enginar'ın faydalarına,

Karaciğer sağlığı için;

Ana prensip düşük yağlı bir beslenme tarzını benimsemek olmalıdır
* Alkolden uzak durun. Kadınların bir, erkeklerinse iki kadehten fazla alkol tüketmeleri başta karaciğer olmak üzere birçok yaşamsal fonksiyona zarar verir.
* Karaciğerin yükünü azaltmak için doğal besinler tercih edin.
* Hayvansal yağlardan uzak durun. (Tereyağı, içyağı)
* Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimini artırın.
* Şarküteri ürünlerinden ve sakatatlardan kaçının.
* Yağlı et ve kıyma, tavuk derisi, yumurta gibi besinlerin tüketimini azaltın.
* Kuruyemişleri ‘ara sıra’ yiyin.
* Şeker vücutta yağa dönüştürüldüğü için karbonhidrat ve şeker tüketimini aşağıya çekin.
* Enginar ve bal karaciğer için faydalıdır. Ancak bal, diyabet hastalığı varsa yenmemelidir.
* Egzersiz, hayatın bir parçası haline getirilmelidir.

Mucize sebzenin faydaları
Enginar besin içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir. Bugünlerde taze olarak tüketebileceğimiz enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek, zeytinyağlı olarak ya da pirinç-bulgur karışımıyla içini doldurup dolma haline getirerek yiyebilirsiniz. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, manganeze ek olarak A, B1 ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.

İçeriğindeki vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan ‘Ciarin’ adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhsal bitkinliği giderir. Safra salgılanmasının artışına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikâyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur. Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak ürenin atılmasına yardımcı olabilir. Kolesterol üzerinde de etkili olan enginar, kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcıdır.

İşte besin içeriği
* Bir adet orta boy çiğ enginar (yaklaşık 130 gram) ortalama 60 kaloridir,
* Doymuş yağ oranı çok düşüktür,
* Kolesterol içermez,
* Posa ve demir içeriği yüksektir,
* Fosfor ve B3 vitamini yüksek miktardadır,
* B6 vitamini için iyi bir kaynaktır.

14 yorum:

cafenoHut dedi ki...

Enginar için ölebilirim, hele şimdi tam öğle yemeği saatinde eridim resmen. Çıkıp enginar yemeliyim.
Ellerine sağlık..

mutfagabuyrun dedi ki...

ohhhh.bol dereotuyla mis gibi olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

Unknown dedi ki...

En ginar zeytinyağlıların kraliçesi bence..
Ellerine sağlık canım
Nefiss görünüyor.
Sevgiler.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Enginarın en sevdiğim pişiriliş şekillerinden biridir bu usül. Bizim evde neyse ki herkes çok sever de sık sık yapılır. Yararları ne de çokmuş..
Ellerinize sağlık:).
Sevgiler:)..
aslı

jewel dedi ki...

Çok güzel görünüyor, birkaç kere deneyip beceremediğim tek yemek bu sanırım:) ama hazır mevsimi gelmişken ve bu resmi görmüşken tekrar deneyim diyorum:)

cafenoHut dedi ki...

Öğlen gerçekten de gittim yedim .Karaciğerim adına teşekkürü bir borç bilirim:)

sarımutfak-hande dedi ki...

çok faydalı olduğu için sık sık pişiriyorum ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor

Tijen dedi ki...

Bence enginar ruhun da dostu.
Mutluluğun baş yardımcısı.
Onsuz yaşanır mı hiçççç...

kalpkurabiye dedi ki...

mis gibi:) ne kadar da güzel bir nimet:) faydası da cabası:))
rabbim yokluk göstermesin..

Unknown dedi ki...

Serap'cım hemen iadeyi ziyarete gel
dim.Enginarı çok severim çok leziz
ellerine sağlık sevgiler.

aslı dedi ki...

Ailece bayılırız:) nefis görünüyor, ellerinize sağlık.

mutfakcini dedi ki...

ba-yı-lı-rımmmmm :) her türlüsüne.baklalısı,garnitürlüsü,pilavı vs..ellerine sağlık canım nefis görünüyor.

nesrin dedi ki...

Enginari ben de denemeliyimartik. Afiyet, sifa olsun. Ellerine saglik.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Enginarı çok severim heleki kılçıksız olursa:)Ellerine sğalık canım