17 Şubat, 2014

ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER/KIRMIZI BİBER DOLMASI

Kuru biberler yazın annemin balkonunda kuruttukları, kırmızı biberler benim ayıklayıp dondurucuya koyduklarımdan. Bizim evde taze dolma biberden kurusu daha çok seviliyor. Böyle olunca sanıyorum ben zeytinyağlı dolma olarak bu ikiliyi tazesinden daha sık yapar oldum. Daha önce zeytinyağlı biber dolması tarifi vermiştim. İç aynı iç ama unutanlar/okumayanlar için yazacağım. Dolmabiberleri üstünü kapatacak kadar su da 1-2 dakika kaynatıp süzüyorum. Dondurucudan çıkan kırmızı biberlere bir şey yapmaya gerek yok. 5 dakika kadar oda sıcaklığında durduklarında, yada musluğun altında şöyle bir yıkandıklarında hemen kendilerine geliyorlar. Zaten tam çözülmeden doldurması da daha kolay oluyor. Banakalırsa henüz denemediyseniz kuru biber dolmasını ve kırmızı biber dolmasını en kısa zamanda deneyim derim. 




Malzemeler
1 Kilo dolmalık biber
5-6 adet irice soğan
1/2 demet maydonoz
dolmalık fıstık ve istenirse kuş üzümü
tarçın, kuru nane, tuz
1 tatlı kaşığı toş şeker
3 bardak pirinç (yaklaşık 20 adet kuru biber+5 adet orta boy kırmızı biber için ben 1,5 bardak pirinç ve 1 bardak su ile yaptım)

Bolca soğan ayıklanır, küçük küçük doğranır, tencereye soğan (irice 5-6 adet) , zeytinyağı yine bolca (soğanın üstüne çıkacak kadar) ve 1 tatlı kaşığı toş şeker ilave edilir çok değil 1-2 dakika çevrilip ayıklanmış ve yıkanmış pirinç (1 kilo biberden yapacaksanız 3 bardak , yarım kilo için 1,5 bardak ki benim genel ölçüm budur) ilave edilip kavurulur. İstiyor iseniz bu aşamada dolmalık fıstık ekleyebilirsiniz. Bir miktar kavurduktan sonra 3 bardak pirinç için 2 bardak su eklenir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Sonra ağzı açılınca, karabiber, tarçın, doğranmış 1/2 demet maydonoz ve bolca kuru nane ve tuz eklenip karıştırılır biraz kendine gelmesi beklenir. Biberleri doldurup, 1 bardak kadar su ilavesi ile düdüklüde 15 dk. pişiriyorum ben. 

1 yorum:

melahat nuroglu dedi ki...

ellerinize sağlık çook güzel görünüyorlar sizi benim bloğuma davet ediyorum