08 Eylül, 2014

KIŞLIK PATLICANLI MÜKEMMEL SOS




Bir arkadaşımda yedikten sonra çok beğendiğim sosu kız kardeşimin bana da vermesi ile kesinlikle yapılmalı dediklerimin arasına aldım. Arkadaştan yapılış tarifini ölçü ile alamadığım için (ölçü onlarda 5-6 kilolarla yapıldığından) internette en yakın tarif için gezer oldum. Sonuç olarak aşağıdaki sitede yayınlanmış tarif hem duyduğum, hem de yediğim tarife en yakın olandı. Malum kış hazırlıklarının hızla devam ettiği bu günlerde bu güzel tarifi de denemek isteyenler olacaktır. Banakalırsa mutlaka ama mutlaka yapın derim. Hem güzel bir sos, hem şık bir salata, hem iyi bir meze yerine geçecek ve elinizin altında hazır olacaktır.


Köz patlıcanlı domates sosu (http://dokuzuncubulut.com)
Malzemeler:
·         1 adet iri bostan patlıcanı
·         2 adet kapya biber
·         2 adet çarliston biber
·         4 adet iri domates
·         4 diş sarmısak
·         yeteri kadar deniz tuzu ya da turşuluk tuz
·         yeteri kadar zeytinyağı
·         1 adet defne yaprağı
Hazırlanışı:

·         Patlıcanı bıçakla birkaç yerinden delin ve kapya biberlerle birlikte tercih ettiğiniz yöntemle közleyin. Közlenen sebzeleri bir poşete ya da kese kağıdına koyun ve soğuyana kadar bekleyin. Soğuduktan sonra biberlerin kabuklarını parmaklarınızla temizleyin. Patlıcanı ortadan uzunlamasına kesin ve bir çorba kaşığı yardımı ile içini ayırıp kesme tahtasına alın. Biberleri ve patlıcanı çok küçük parçalar halinde doğrayın.
·         Patlıcanlar közlenirken domatesleri kabukları ile birlikte rondodan geçirin ve tencereye alın. İçine çok ince doğradığınız çarliston biberlerini de ekleyerek domateslerin suyu çok az kalana kadar pişirin.
·         Temizleyip küçücük doğradığınız patlıcan ve biberleri domateslere ekleyin. Sarmısakları da incecik kıyarak tuzla birlikte ilave ederek hepsini karıştırın. Birlikte bir taşım kaynatıp ateşten alın.
·         Steril edilmiş kavanozlara paylaştırın ve üzerlerine bolca zeytinyağı ekleyin, defne yaprağını üstüne koyun. Yeni bir kapak kullanarak sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğuyuncaya kadar tezgahta bekletin. Birkaç gün içinde kapaktan sızma yapıp yapmadığını kontrol ederek kışın yemek üzere kilerinize kaldırın.
·         Eğer bir kısmını hemen yemek isterseniz, servis tabağına aldıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz ve biraz daha zeytinyağı ekleyerek sıcak ya da soğuk olarak servis edin.

Not: Tarif ve bu güzel anlatım için, internet adresi yazılı siteye teşekkürler.


4 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

anunturi gratuite dedi ki...

Tatar kiz anunturi gratuite Romania. Sizin sayfa guzel. Ben bayiliyorum Turk mutfak, sizin yemeklere, senin tariflere.
Benim sitem ozel sayfa acacak ben. Pagem anunturi gratuite icin. sizin tarif romence dil yapiyor benim sitem icin, Romanya kizlar ogrensin Turk mutfagini anunturi gratuite senden benden. Ben cok yapti Turk yemekler, ama olmuyor sizin resimler gibi ((( … tad bazen iyi bazen kotu, ama yapacak bir gun ben perfect. Tesekkur ederim emekleri icin. ben cok bakiyor senin ve baska site yemek tarifleri. anunturi gratuite olarak verecek tum Romania. Multumesc din inima Turcia.

Adsız dedi ki...

Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com

Adsız dedi ki...

Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com