31 Ocak, 2011

"ÇAMAŞIRI İÇERDE KURUTMAK ZARARLI"


Malum günlük yaşantımızda artık bir çok şey zararlı hatta zararlı olmak ile de kalmıyor daha biz bazılarının zararlarının ne boyutta olabileceğini bilmiyoruz bile (cep telefonları gibi). Kendi çapımızda bildiklerimiz konusunda ufak tefek de olsa önlem almak mümkün. Örneğin; ketçap ve mayonezi katkısız, her sebze ve meyveyi zamanında almaya, mümkün olduğunca az miktarda yumuşatıcı kullanmaya, çamaşır suyu katkılı temizlik maddelerini kullanırken eldiven takmaya, aldığım şeylerin son kullanma ve imal tarihlerine ve neden üretildiklerine, katkı maddelerine bakmaya, yattığımız odada cep telefonu bulundurmamaya, …. çalışmakla birlikte gün geçmiyor ki hiç aklıma dahi gelmeyen şeylerin bile zararlarını duymayayım. İşte “Çamaşırı İçeride Kurutmak Zararlı” haberi de bunlardan birisi. Sanmayın ki pimpirikli, titiz, hasta tipler gibi her şeyi sürekli inceliyorum. Sadece bu tür şeyleri okuyor ve mantıklı buluyorsam, anlatılanlar aklı başında geliyor ise elimden geldiğince, şartlar elverdiğince dikkat etmeye çalışıyorum. İyi de kışın içerde kurutmak zararlı nerede kurutabiliriz? Benim kendimce bulduğum çözüm kimsenin yatmadığı bir oda da çamaşırları asıp kurutmak. Yani olayları hastalık haline de getirmeye çalışmadan olabildiğince dikkat etmek. Banakalirsa aşağıdaki yazıyı siz de okuyun, eminim bir çoğunuzun benim gibi çamaşırı içerde kurutmanın zararlı olacağı aklınıza gelmemiştir.



Çamaşırı İçeride Kurutmak Zararlı
Gerekçesi her ne olursa olsun, her mevsim çamaşırlarını içeride kurutanlara kötü haber! Çamaşırı içeride kuruturken atlanılan ayrıntılar, insan sağlığına ciddi oranda zarar veriyor. Günümüz koşullarında hemen hemen herkesin deterjan kullandığına değinen Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel, konuyla ilgili açıklamalarda bulunuyor: “Herkesin tercihi olan deterjanlar içinde bulunan kimyasal maddeler, suda çözünerek kirli çamaşırlarımızı temizler. Tabi ki, bu kimyasal atıklar yıkama işleminden sonra durulamaya rağmen çamaşırlarda bir miktar kalır. Kurutma işlemi esnasında su ile birlikte buharlaşarak bulunduğu atmosfere yayılarak kimyasal atık kirliliğine sebep olur. Bu nedenle çamaşırlarımızı kapalı ortam yerine açık havada kurutmak en doğru seçenektir. Günümüz koşullarında şehir yaşamı ve dış ortamda çamaşır kurutma hiç gerçekçi değil hatta hayal bile. Bu nedenle çamaşır kuruttuğumuz odaların iyi havalandırılması bu ortamda yaşlı veya bebeklerin kalmaması ikinci bir öneri olabilir. Kurutma makineleri iyi bir alternatif gibi görünmekteyse de elektrik enerjisi tüketmesi nedeniyle indirekt olarak çevreye zararlı olmaktadır.”

Kuru Temizlemeye Dikkat!
Alerjik bünyeli kişilerde deterjan yerine sabun kullanılabileceğine dikkat çeken Emel, kuru temizlemeyi tercih edenleri şöyle uyarıyor: “Kuru temizlemede de perklor etilen hipoklorit kullanılmaktadır. Buharı solunduğunda karaciğer, santral sinir sistemine zarar verebilir ve karsinogendir. Bu nedenle kuru temizlemeden gelen eşyaların havalandırılmadan kullanılmaması gereklidir.”

7 yorum:

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

evet canım , bu konuyla ilgili daha öncede bir yazı okumustum... o yüzden ya kapalı balkona, yada salona sabah asıp akşam toplayıp odayı havalandırıyorum....çalışan hanımlara tavsiye ederim...

Narince dedi ki...

Eyvaha eyvah! Bunu bilmiyordum, kış boyu mecburuz, bahar gelse bi!

hdidem95 dedi ki...

iyide kayseri gibi buz memleketinde dışarı assak donar yaza kadarda çözülmez vallahi çamaşırlar:)) mecburen kurutoruz işte içerde :)yinede güzel bir paylaşım olmuş canım sevgiler

Unknown dedi ki...

Bende hem 3 çocuğun ve bizim çamaşırımızı kurutmak için yer bulamadığım için,hemde zararını öğrendiğim için geçen yıl çamaşır kurutma makinası aldım.
İnanılmaz büyük bir rahatlık ve temiz çamaşırlar makinada kururken filitresinden çıkan kıl,tüy,pisliğide görünce inanamıyorum.
Çok güzel ve faydalı bir yazı paylaştığın için teşekkürler canım..
Sevgiler.

SeneminYemekleri dedi ki...

Ben bu sorunu kurutma makinası alarak çözdüm tek kelime ile hayat kurtarıyor şimdi onsuz yapamam diye düşünüyorum.Birde çamaşırda kuruduktan osnra oluşan yüz tozlarını topladığı için astımım geçti

rehnuma dedi ki...

kurutunca buharlaşması zararlı olan şey giyince faydalı olabilrimi?
Sizi organik, bitkisel deterjanlarımızla tanıştırmak isterim. 3 yıldır ersag ürünlerini kullanıyorum çok memnunum.
http://rehnuma.org/index.php/component/k2/item/377-do%C4%9Fal-temizlik-%C3%BCr%C3%BCnleri

%100 türk sermaye. üyelik ücretsiz ilk siparişinizde 100tllik sipariş vererek üye oluyorsunuz ve ürünleri %10 indirimli almaya başlıyorsunuz.Bundan sonra her ay almanız gibi birşey zorunlu değil.

http://www.ersag.com.tr/account.asp?mod=myaccount&sub=edit&action=register2&red= bu linkten sponsor numarasını 400048 yazarak üye olabilrisiniz ücretsiz.
sevgilerimle...
Büşra Yaz Ökten

Adsız dedi ki...

“…Sanmayın ki pimpirikli, titiz, hasta tipler gibi her şeyi sürekli inceliyorum. Sadece bu tür şeyleri okuyor ve mantıklı buluyorsam, anlatılanlar aklı başında geliyor ise elimden geldiğince, şartlar elverdiğince dikkat etmeye çalışıyorum…”
Serap
Acının ve hastalığın erişmediği ölümlü yoktur.
Euripides
Hastalar sağlamlardan daha çok yaşar.
Theodor Fontane
Hastalık dediğin şey atla gelir, yaya gider.
Paul Heyse
Yaşlılık, bütün hastalıkların limanıdır.
Bion
Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez.
Türk Atasözü
Hastalık hissedilir de sağlık hissedilmez.
Thomas Fuller
Dünyada sadece iki sınıf insan vardır: Doktorlar ve hastalar.
Rudyard Kipling
Kendini sağlam bilen hastanın tedavisi olmaz.
Eddy Fischer
Kendisinin iyi ve sıhhatte olduğuna inanan bir hastayı tedavi etmek mümkün değildir.
Amiel
Hastalık bir anlamda bahanedir. İnsanın düşmanı, virüsler ve bakteriler değil, kıskançlığı, önyargısı ve akılsızlığıdır.
Henry Miller
Delilerden korkmam, akıllı geçinenlerden korkarım.
Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Usman
Delileri iyi etmek için çareler bulunabilir, ama sapık mantıklı bir kafanın düzelmesine imkân yoktur.
F. De La Rochefoucauld (XVII. yy. Fransız Ahlakçı Filozof)