01 Kasım, 2010

ZEYNEP ORAL / O GÜZEL İNSANLAR

" O Güzel İnsanlar" Zeynep ORAL'ın çok severek okuduğum kitaplarından biri. Kitapta portresi çizilen 30 insandan mutlaka çok beğendiğiniz, sevdiğiniz birileri vardır. Aslında ben kitabı okuyalı bir hayli zaman oldu. Çok güzel ve okunası bir kitap, kendi adıma 30 kişiyi de çok beğendiğim için, çok keyif ile okudum diyebilirim. Bu hafta sonu Sunay Akın'ın "HAYAT DEYİNCE" isimli programının konusu kitaplardı ve orada Japonyada kişi başına 1 yılda 24 kitap , Fransada kişi başına 1 yılda 14 kitap ve Türkiyede 1 kitaba 6 kişi düştüğünü öğrenince daha çok kitap okumalıyız bir tarafa, kendi sitemde, kendi adıma daha çok kitap tanıtımı yapmalıyım diye karar verdim. Elif Şafak'ın AŞK isimli kitabından sonra, konu ile ilgili biraz daha kitap okumalıyım derken (Mevlana), bir arkadaşımdan "AŞKIN GÖZYAŞLARI" nı aldım ve şu sıralar daha doğrusu hafta sonu okumaya başlayıp zaten yarıladım. Mevlana ve Şems'in Elif Şafak'ın AŞK'ında da yer yer aynı olan hikayesi, biraz daha roman olmaktan uzak, kurgusuz ve net ifadelerle anlatılmış. Aslında güzel bir kitap olmasına rağmen bir an evvel bitirme telaşındayım çünkü Mustafa Balbay'ın "ZULÜMHANE" si çıktı ve açıkçası çok merak ettiğim kitaplardan biri. Eğer henüz okumadıysanız Zeynep Oral'ın "O GÜZEL İNSANLAR" isimli kitabını mutlaka okuyun banakalırsa.

Açıklama:
"O Güzel İnsanlar", uzun yıllar boyunca düşünceleri,
duyarlılıkları, eserleri ve eylemleriyle daha güzel, daha iyi,
daha insanca ve hakça yaşanılan bir dünya özlemiyle
yanıp tutuşanların öyküsüdür.

Zeynep Oral, ona yüreğini cömertçe açanları, sevgiyle,
bilgiyle, sonsuz bir duyarlılıkla ele alırken aynı zamanda
insanı "insan" yapan evrensel çağdaş değerleri yüceltiyor
kitabında.

Zeynep Oral'ın akıcı ve işlek kaleminden, Türkiye'nin
aydınlık yüzünü yansıtan sanat insanlarının portresini
sunuyoruz.

İşte o güzel insanlar:
Abidin Dino - Ahmed Arif - Aliye Berger
Aziz Nesin - Azra Erhat - Bedri Rahmi Eyüboğlu
Can Yücel - Eren Eyüboğlu - Fazıl Hüsnü Dağlarca
Fazıl Say - Füreya - Genco Erkan - Gülten Akın
Haldun Taner - İdil Biret - İsmet Ay - Leyla Gencer - Melih Cevdet Anday - Münir Ozkul
Nahit Hanım - Nâzım Hikmet - Onat Kutlar - Ruhi Su - Sıdıka Su - Salâh Birsel - Semiha Berksoy- Sezen Aksu - Yaşar Kemal - Yıldız Kenter - Zeynep Tanbay
(Tanıtım Yazısından)

1 yorum:

Tijen dedi ki...

Güzel insanlar gerçekten Serap'cığım. Ben de kendi tanıdığım güzel insanlardan bir demeti Mutfaklardan Taşan Öyküler adlı kitabımda anlatmıştım. Şimdi düşünüyorum da, hepsinin yeri ayrı kalbimde. (Keşke daha çok okuyan bir millet olsak gerçekten. Her gün bir kaç sayfa okumadan uyuyamayanlardan biriyim ben. Akşam yatağa girince mutlaka kitap okuyacağım. Bazen okumadan uykuya dalamıyorum da iyi mi?)