20 Ekim, 2009

Havuç ve Havuç Suyu hk.bilmediklerimiz


Havuç deyip geçmeyin ....

Havuç denilence çoğumuzun aklına A vitamini deposu olduğu ve gözlere iyi geldiği gelir. Bu gün yeni bir bilgi öğrendim ki havuç gerçekten bir A vitamini deposu ama; A vitaminin yağda çözülmek gibi bir özelliği varmış ve havuç suyu içerken A vitamininden yararlanmak için bir, iki damla yağ damlatıp sonrasında içilmeliymiş. Uzmanlar havuçtan bahsedilirken ilk aklımıza gelenin gözlere iyi geliyor olması bilgisinin haksızlık olduğunun altını çiziyorlar. Çünkü havuç mide ve bağırsak hastalıklarına, karaciğeri güçlendirmeye, unutkanlığa, erken bunamaya (demans), Alzheimer’a, kalp krizi, deri ve akciğer kanserine iyi geldiği gibi hatta kronik baş ağrısına karşı da önleyici imiş. Yalnız bazı rahatsızlıklarda (Alzheimer gibi) günlük hayattaki gibi tüketmek dışında havuç kürü uygulanmalı diyorlar ama, bundan da özellikle sigara içenlerin uzak durması ve havuç kürü uygulamaması gerektiğini de ekliyorlar. (Avusturalyalı bilim adamı, beta-karotenin gücünü ortaya koymak için klinik deney başlatmışlardır. Yapılan bu klinik deneylerin sonucunu, 21 Mayıs 2003 tarihinde, Journal of the National Cancer Institute dergisinde açıkladılar. Bu araştırmanın sonuçları oldukça şaşırtıcıdır. Alkol veya sigara içenler beta-karoten aldıkları taktirde bağırsak adenomlarında, bağırsak kanserinin ön basamak oluşumlarında enaz iki misli artış gözlenmiştir. Alkol ve sigara kullanmayan larda ise, tam aksine %44 azalma gözlenmiştir. Bu nedenle sigara veya alkol tüketenlerin zengin beta-karoten içeren besinlerde ölçülü olmaları önerilmiştir. Havuç, zengin bir bata-karoten kaynağıdır. )

Havuç aynı zamanda insan vücudunda bulunan OGG1 maddesini aktive etme özelliğine de sahip. OGG1 enziminin düşük olması akciğer kanserine yol açabiliyor ve taze sıkılmış havuç suyunun akciğer kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Havuç suyunun önemli bir özelliği de yemek borusu ve mide yanmasına karşı olan gücü. Mide yanması çekenler için bir bardak havuç suyu bulunmaz bir nimet. Uzmanlar havuç suyu tüketeceksek taze sıkılmış olmalı ve salatalara kullanacaksak da kabuğunu soymamalıyız diyorlar.

Günlük hayatımızda sadece salatalara ya da yemeklere koyduğumuz sebze, meyve, et, süt vb.nin hepsini bu kadar bilinçli olarak irdelemenin mümkün olmaması ile birlikte çoğu zaman onları ne kadar sıradanlaştırıyoruz değil mi?

Hiç yorum yok: