Margarin ile ilgili şimdiye kadar hep çok kötü şeyler okuduk ve duyduk. Sahrap Soysal'ın köşesinde yazdığı güzel yazılarını hep beğenerek okudum. Aşağıda ki yazısı sıradan bir yazı gibi değil ve bilgilerin de doğruluğuna güvendiğim için sizlerle de paylaşmak istedim. Son yıllarda hep margarin konusudun biz hanımların genellikle tedirgin ve dikkatli olduğumuzu biliyorum. Ben şahsen sadece ve sadece kurabiyelerde kullanmaya kadar indirmiştim olayı. Kurabiyelerde bile kullanırken tedirgin olmuyor değildim, tabii ki zeytinyağ en iyisi ama; bu kadarını kullanmakta çok çok kötü değilmiş diye biraz rahatladım doğrusu. Yazı umarım sizi de biraz olsun rahatlatır.
"Biz Türk insanları çok yağ yiyen bir millet olduğumuzu düşünürüz hep. Çünkü tencere yemekleri de dediğimiz Türk yemekleri yağlıdır. Ancak yapılan araştırmalar Türk insanının gerektiği kadar yağ tüketmediğini ortaya koyar nitelikte. şaşırdınız değil mi? Evet, beslenme uzmanları günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 30 ila 35’ini yağlardan karşılamamızı salık veriyorlar. Oysa biz enerji ihtiyacımızın ancak yüzde 24’ü kadarını yağlardan karşılıyoruz. Peki sağlıksız olduğu ileri sürülen margarinin yağ çeşitliliği bakımından eşsiz bir kaynak olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü margarin soya, ayçiçek ve palm gibi tamamen bitkisel yağlardan bir araya gelmesiyle yapılıyor. ıçerdiği yağlar bitkisel olduğu için de kesinlikle kolesterol içermiyor. ıngiltere ve Fransa’nın da aralarında olduğu Avrupa ülkelerinin insanları Türk insanından çok daha fazla margarin tüketiyor. Bunun nedenlerinden biri de margarin hakkında bildiklerimizi güncelleyememiş olmamız. Hâlâ margarinin trans yağ içerdiğini düşünüyoruz. Oysa 1990’ların başında margarin üretiminde yaşanan gelişmeler sevindirici bir şekilde margarindeki trans yağ oranını ciddi ölçüde azalttı ve hatta Türkiye özelinde yok denebilecek noktaya getirdi. Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) margarinle ilgili yanlış bilinenleri düzeltmeye çalışıyor ve özellikle trans yağ konusunda tüketicilerin içinin rahat olmasını istiyor. MÜMSAD ülkemizde üretilen margarinlerin Avrupa standartlarının çok altında trans yağ barındırdığını, oranın yüzde birden bile az olduğunu ısrarla belirtiyor. Ve margarinin vücut için hayati öneme sahip olan Omega 3 ve 6, A ve D vitaminleri bakımından çok zengin olduğunu söylüyor. "
Sahrap Soysal Hürriyet Gazetesi 15 Ekim 2009
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder