20 Mayıs, 2010

UÇURTMA AVCISI, BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ

Aşağıda kitap kapaklarını gördüğünüz iki kitap da olağanüstü güzel, elinizden bırakmak istemeyeceğiniz, sürükleyici ve biterken bitmesin diye korkacağınız iki kitap. Uçurma Avcısı yazarın (Khaled Hosseini) ilk kitabı ve filmi de yapıldı. Dostluk ve vefa üzerine inanılmaz güzel ve etkileyici bir kitap. New York Times'ın en çok satanlar listesinde bir numaraya yükselmiş ve bir Afgan tarafından İngilizce yazılmış ilk roman. Kaliforniya'da yaşayan ve gerçek mesleği doktorluk olan yazarın iki kitabını da inanılmaz keyif ile okudum. Banakalirsa okumadınız ise siz de en kısa zamanda okuyun lütfen.
Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur. Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz. Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları... Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor.
Uçurtma Avcısı'nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü... İkinci kitapta; aşk, ihanet, dostluk, hayal kırıklığı, umut.... insana özgü bütün duygular var.



Nereye giderseniz gidin, ülkeniz peşinizden gelir. Artık siz orada yaşamasanız da o içinizde yaşar. Afganistan'ın Khaled Hosseini'de yaşadığı gibi... Bin Muhteşem Güneş, ilk romanı Uçurtma Avcısı'yla tüm dünyada inanılmaz bir başarı yakalayan Hosseini'nin ikinci romanı. Yazar bu romanında da yine doğduğu toprakları anlatıyor. Bu kez iki kadının kesişen yaşamları ve dostlukları üzerinden... Küçük yaşta evlendirilen kızlar, çocuğu olmayan kadınlar, babaya ya da çocukluk arkadaşına duyulan, geçmişe gömülmüş aşklar... Khaled Hosseini, hasreti, dostluğu, aşkı ve insanlığı en iyi anlatan yazarlardan. Başarıyla kurduğu olay örgüsüyle, çıkmaz yolların nasıl düzlüklere açılabileceğini gösteren yaratıcı bir kalem. Bin Muhteşem Güneş, kelimenin tam anlamıyla 'beklenen' bir roman...

7 yorum:

mutfakcini dedi ki...

İkisi de okunacaklar listemde.Henüz okuyamadım.İlk fırsatta inşallah :) sevgilerr

Serap dedi ki...

Okunacaklar listesine girdi ise tamamdır :) zaten bir alın inanın elinizden bırakamadan okuyacaksınız. Özellikle Uçurtma Avcısı için aldığım tüm yorum "çok güzel bir kitap" olduğu yönünde idi. Sevgiler.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

UÇURMA AVCISINI ÇOK MERAK ETTİM İLK FIRSATTA OKUMAK İSTİYORUM

Tijen dedi ki...

Peki çevirileri nasıl Serap? Ben pek çok kitabı çevirisi kötü diye okuyamaz oldum. İçimdeki iflah olmaz editör aşka geliyor her seferinde ve bir türlü yazıya konsantre olamıyorum kötü çeviri görünce.

sophie'nin dünyası dedi ki...

bugün arkadaşım da bu iki kitaptan bahsetmişti,çok beğendiğini,muhakkak okumam gerektiğini söylemişti.
bunun üstüne bi de burda çıktılar karşıma.artık en kısa zamanda okunmaları farz oldu demek ki.

Serap dedi ki...

Günaydın Tijen hn., bir arkadaşım hem türkçe, hem ingilizcesini arka arkaya okudu, ikisini de çok beğendiğini söyledi. Kişiye göre bazen değişiyor ama; bence önce Türkçesi okunabilir. Sevgilerimle.

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Merhabalar,
Ayşe Yaman'ın sponsorluğun da yaman etkinlikler çerçevisin de KREM ŞANTİLİ TATLILAR aktivasyonunu bu ay ben üstlendim. Krem şantili tüm tatlıları sayfamda paylaşabilirsiniz. Katılım tarihi 15 Mayıs-15 Haziran arası olacaktır. Sizde davetlimsiniz. Ayrıntılar için mutfaktayimm.blogspot.com adresim den bana ulaşabilirsiniz. Nefis tarifinizi ve fotoğrafınızı bekliyorum...
Sevgiler...